понеделник, 25 април 2011 г.

О! Тетевен!

Градчето омайва със спокойствието си. То е отправна точка към резерватите „Царичина”, „Боатин” и „Козя стена”, на пещерите „Съева дупка”, „Моровица”, „Бейовица”, „Драганчовица”, Гложенски манастир, водопада „Козница” и курорта „Рибарица”

„О! ТЕТЕВЕН!” – този възглас се отронва неусетно от устата на всеки, който за пръв път посети Тетевен. Градчето, което в годините на разцвет през 16.-17. век наричали „Алтън Тетевен”, днес е позагубило от възрожденското си достолепие, но пък изненадва приятно със спокойствието, чистия въздух с аромат на чемшири и с прекрасната природа, която го заобикаля. Къщите му са разпилени по поречието на р. Бели Вит, а около тях като вековни стражи се издигат  върховете Острич, Петрахиля, Червен и Трескавец. Градът се е приютил в самото сърце на Златишко-Тетевенската планина и това го прави удобна отправна точка към резерватите „Царичина”, „Боатин” и „Козя стена”, към  пещерите „Съева дупка”, „Моровица”, „Бейовица”, „Драганчовица”, към несравнимия по красота Гложенски манастир, водопада „Козница” и към курорта „Рибарица”. Този край е съхранил значимо историческо-културно наследство, фрагменти от което са изложени в Градския исторически музей. За богатството на някогашния „Алтън Тетевен” свидетелстват три възрожденски къщи - Йорговата, Бобевата и Хаджиивановата, оцелели като по чудо от пожарищата от 1801 г.  Запазена е и традицията на тетевенските майстори. В града има действаща занаятчийска задруга. Нейни битови изделия се предлагат за продан в два магазина в центъра. Градският площад е и мястото, откъдето започват няколко маршрута. Един от тях е наречен „При извора на вярата” и отвежда до впечатляващите църкви и манастири в Тетевен и околностите му. Сред тях са църквата „Всех Святих” в града, Гложенският манастир (на 12 км от града), средновековният манастир „Св. Илия” и параклисът „Покров Богородичен” на връх Острич. Централната градска част е началото на екопътека „Под пръските на водопада”, преминава през  живописното дефиле на река Козница, в края на което е водопадът „Скока”. По пътеката са обособени три места за пикник – първото е в самото й начало, а второто е само на 200 м. Третото подходящо място за пикник е до самия водопад, има изграден навес и зидана камина за барбекю. С безбройни атракции изненадва и курортът „Рибарица” (на 12 км от Тетевен). Предприемчиви местни хотелиери предлагат ретро разходка с кабриолет, разходка с влакче, фотосафари с джипове, горски пикник, лов на пъстърва и рибен пикник. В местността „Стара Рибарица” има конна база, където туристите могат да яздят коне. Организират се също посещения при занаятчии в старите махали „Брязово” и „Гуньово”. В „Рибарица” може да се наеме велосипед и с него да се стигне до историческата местност „Костина” на 3 км от курорта. Там е „Кървавото кладенче” – лобното място на Георги Бенковски.
За да са пълни преживяванията, непременно трябва да се опита оригиналната местна кухня в една от механите на село Рибарица и Тетевен. Най-популярна е тетевенската саламура  – доматена леко подлютена чорба с късове печена пъстърва, особено след вечер с отлежала тетевенска сливова ракия. Други типични местни специалитети са качамака с пръжки, джурканата коприва и яхния от телешка глава. В Тетевен няма много места за настаняване. От четирите хотела аз избрах „Тетевен” заради това, че е малък и много уютен и предполага редица екстри, въпреки категорията си две звезди. Очарователно е и обстоятелството, че сградата на хотела е с история. В нея от 1938 г.  се е помещавал клонът на БНБ. Открит наскоро, хотел „Тетевен” разполага с 12 стаи и 4 студия, ресторант за 50 човека и малък фитнес със сауна.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар